top of page
IMG_2495-15_edited.jpg

Blog

  • Writer's pictureMarcel Bamberg

5 tips voor nieuwe dagvoorzitters

Marcel Bamberg als presentator van het jaarlijkse evenement van medewerkers van TopMondzorg in 2023.
Foto: Esmay Vermeulen.

Steeds vaker krijg ik een berichtje van iemand die ook wil gaan presenteren. Het liefst spreek ik dan iets met je af. Goeie koffie erbij. Vertel me wat je doet en waarom je denkt te willen presenteren. En als ik denk dat ik kan helpen geef ik wat tips om te beginnen.


Voor iedereen die zou willen beginnen als presentator of dagvoorzitter heb ik altijd ongeveer dezelfde tips. Die zal ik hieronder met je delen.Tip 1: Schreeuw het van de daken.


Om jezelf dagvoorzitter te noemen hoe je eigenlijk niets te doen. Zet "Ik ben dagvoorzitter" op LinkedIn, en in feiten ben je al halverwege. Nu heb je alleen nog iemand nodig die je opbelt en je uitnodigt. En ik snap wel dat het zo makkelijk allemaal niet is, maar ik meen dit wel. Als je niemand vertelt wat je wil, zullen ze nooit weten van je ambitie.


Tip 2: Kijk af hoe anderen het doen.


Als het kan, vraag of je een keer mee mag naar een evenement dat wordt gepresenteerd door een dagvoorzitter met wie je kennis hebt gemaakt. En als dat niet lukt? Ga dan eens kijken naar interviews of presentaties, waarbij je alleen maar let op wat de presentator doet. Dus kijk eens een hele aflevering DWDD terug, maar let vooral op wat Matthijs van Nieuwkerk daar deed op live televisie. Of luister een uur naar Radio 1 en noteer hoe de presentatrice haar gasten introduceert, haar vragen opbouwt en hoe ze haar publiek aanspreekt.


Tip 3: Ga zoveel mogelijk kennis maken.


Vraag of je kunt afspreken met andere dagvoorzitters. Bel eens naar wat partijen die dagvoorzitters nodig hebben, zoals bureaus voor sprekers of evenementenorganisaties. Vraag hoe zij het aanpakken en leer daarvan. Brutalen hebben de halve wereld, dus wees niet bang om gewoon eens te vragen naar tarieven. En naar aantallen opdrachten. Iedereen is ooit eens ergens begonnen.


Tip 4: Bepaal wat jij kunt.


Hoewel ik zelf een generalist ben, dus iemand die van alles wel iets weet, denk ik dat je als beginner vooral moet focussen. Vergelijk het met een verbouwing van een huis. Als de muur goed geverfd moet worden, zoek je de beste betaalbare schilder. Maar als de badkamer verbouwd moet worden, heb je waarschijnlijk iemand anders nodig. Zo werkt het eigenlijk met iedere zelfstandige. Jij moet bepalen wat jouw niche wordt.


Tip 5: Organiseer je eigen evenement.


Afdwingen dat iemand je gaat inhuren als je geen ervaring hebt is niet zo makkelijk. Dus wat je dan het beste kunt doen is zelf iets organiseren. Twee vliegen in één klap. Want én je hebt je eerste gig, én je hebt daarna ervaring. Nodig je vrienden en familie uit. Bereid jezelf goed voor. En zorg voor één of twee leuke sprekers die je kunt interviewen, of doe een talkshow van 30 minuten met drie leuke gasten. En vergeet natuurlijk niet om een goede fotograaf uit te nodigen. Dat kost wat, maar na die dag heb je altijd bewijsmateriaal van jouw nieuwe talent.

Comments


Verder praten, of benieuwd naar mijn tarieven?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat ik doe?

Leuk dat je erbij bent!

Mijn opdrachtgevers

  • TikTok
  • alt.text.label.Instagram
  • Threads
  • alt.text.label.YouTube
  • LinkedIn
  • AD_Logo_2020.svg
bottom of page