top of page
IMG_2495-15_edited.jpg

Blog

Writer's pictureMarcel Bamberg

Vijf presentatietips voor je beste optreden op een groot podium

Iedereen doet ergens wel een keer ervaring op met presenteren, maar presenteren op een groot podium? Dat is voor iedereen een uitdaging. Dit zijn de vijf tips die ik graag zelf had gekend voor ik voor het eerst het podium op werd geduwd.

 

1. Ken je publiek 👀

Wie zitten er naar je te luisteren? Scholieren, raadsleden, oud-politici, winkelpersoneel, fotografen, bouwvakkers? Hoe goed je verhaal ook is, je zult moeten nadenken over de verwachtingen en het kennisniveau van je kijker. Als ik een bekende advocaat mag interviewen voor een groep scholieren, moet ik andere vragen stellen dan wanneer er honderd vakgenoten in de zaal zitten. Ga van tevoren na wat het kennisniveau, leeftijd, komaf, interesses, etc. zijn van je publiek. Gaan ze je voorbeelden en metaforen begrijpen? Door je presentatie aan te passen aan de behoeften en het kennisniveau van je publiek vergroot je je impact.



2. Vertel verhalen, niet een menukaart 🍽️

Hoe vaak je er ook komt, de menukaart van je favo restaurant ga je niet uit je hoofd kennen. De verhaaltjes die de juf je vroeger voorlas wellicht wel. Dat komt omdat ons geheugen liever verhalen opslaat dan lijstjes met feiten en cijfers. Die feiten zijn dus niet onbelangrijk, maar als je wil dat je boodschap écht blijft hangen doe je er goed aan om je presentatie te zien als een verhaal dat je komt vertellen. Dat mag waargebeurd zijn ("Een jaar geleden vertrok ik naar..."). Het mag een verhaal van een ander zijn ("Toen Rafael Nadal drie jaar oud was kreeg hij iets van zijn oom: een tennisracket."). Of een verhaal dat van A tot Z verzonnen is ("Ik was vanmorgen bijna te laat door een ontmoeting met een vriend die ik jaren niet gezien had"). Bouw spanning op in je presentatie en werk toe naar een clue. Je feiten, cijfers, lessen, etc. hang je op aan je verhaal. De kans dat dan je publiek over een week nog steeds weet wat je hebt verteld wordt zo een stuk groter.

 

3. Gebruik visuele hulpmiddelen (met de nadruk op hulp) 🤳

PowerPoint-slides zijn vaker afleiding dan een hulpmiddel. Bovendien oersaai. Gebruik foto's, video's, tekeningen. En verras je publiek. Laat liever iets zien dat vragen oproept (Mark Rutte op schaatsen), dan iets dat bevestigt dat we allemaal al weten (Mark Rutte op een NAVO-top). Jij vertelt het verhaal. Je visuals ondersteunen dat verhaal en staan dus niet vol met teksten. O, en vergeet niet de locatie te vragen naar de mogelijkheden. Het liefst loop je van tevoren alles even door om zeker te weten dat het werkt.



4. Oefen, oefen, oefen 🏊‍♀️

Een zwemdiploma krijg je ook niet na één dag. Door te oefenen bouw je ervaring op. En zelfs de meest ervaren sprekers moeten blijven oefenen. Oefen niet alleen je tekst, maar ook je timing, je lichaamstaal en je gebruik van de ruimte. Als het mogelijk is, oefen dan op de daadwerkelijke locatie zodat je vertrouwd raakt met het podium en de akoestiek. Word comfortabel met het feit dat mensen horen wat je zegt. Vraag feedback van collega’s of vrienden en gebruik deze om je presentatie verder te verbeteren. Als je de mogelijkheid hebt om jezelf te filmen, doe dat en bekijk jezelf terug.

 

5. Wees interactief 🤷‍♂️

Een presentatie is geen eenrichtingsverkeer. Betrek je publiek bij je verhaal door vragen te stellen, al zijn ze retorisch ("Wie gaat hier wel eens met de trein?"). Voeg interactieve elementen toe of biedt ruimte voor discussie. Dit kan variëren van een simpele handopsteking tot het gebruik van interactieve tools zoals polls of Q&A sessies via een app. Door interactie te stimuleren, houd je de aandacht vast en creëer je een dynamische en betrokken sfeer.



Conclusie

Presenteren op een groot podium is een mooie kans om je expertise te tonen en een blijvende indruk achter te laten. Zorg dat je een verhaal vertelt dat je in de vingers hebt, afgestemd op een specifiek publiek, ondersteund door verrassend beeld en afgewisseld met vragen aan de mensen in de zaal. O, en dan nog kun je je presentatie verpesten. Maar probeer dit eerst maar eens.

Recent Posts

See All

Comments


Verder praten, of benieuwd naar mijn tarieven?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat ik doe?

Leuk dat je erbij bent!

Mijn opdrachtgevers

  • TikTok
  • alt.text.label.Instagram
  • Threads
  • alt.text.label.YouTube
  • LinkedIn
  • AD_Logo_2020.svg
bottom of page