top of page
TOPFIT23 (2)_edited.jpg

Biografie

FOTO: ESMAY VERMEULEN

De meeste mensen worden doodongelukkig van het idee: presenteren. Daar heb ik gelukkig geen last van. Waar ik doodongelukkig van word is ABBA barstend hard door mijn speakers. Ieder zo zijn ding.

Met presenteren begon ik rond 2011. Ik was voorzitter van de Nationale Jeugdraad en mocht soms speechen of debatten leiden met ministers. Na mijn voorzitterschap kreeg ik een telefoontje van het Ministerie van VWS. Of ik dat nog steeds kon. En toen zei ik van "ja". En toen zeiden zij van "o, oké".

Als je me vraagt wat ik nu precies doe, is het simpelste antwoord: ik presenteer en bedenk programma's, met of zonder camera. En hoewel dat dus vaak ongeveer op hetzelfde neerkomt, is iedere dag en opdracht toch anders. Dan kan zijn voor radio, op podia of het maken van een podcast. Maar ik bedenk ook (online) tv-programma's of maak een edit van een bestaand programma als grapje voor op TikTok.

Henk Krol doet mee aan een parodie op de TOTO-reclame

Presentator van AD.nl
Als programmamaker en presentator zou je me kunnen kennen van AD.nl/play, waar ik in 2022 begon met het presenteren van uitlegvideo's, korte documentaires en eigen series.

Één van de series die ik recent maakte is Marcel redt de Verkiezingen, een satirisch programma waarin ik belachelijke ideeën pitch voor een hogere opkomst bij verkiezingen, bij echte politici. Alle afleveringen van Marcel redt de Verkiezingen zijn te bekijken op AD.nl/play.

Humor

In wat ik maak verwerk ik altijd humor. Je ziet vaak onderwerpen als politiek en maatschappelijke betrokkenheid terug. En dat geldt ook voor de dingen die ik doe naast mijn werk als presentator, wanneer ik satire maak of humoristische video's op YouTube, TikTok of Instagram.

Politieke Spelletjes voor AT5 met Luuk Dresen

Politieke Spelletjes bij AT5
Samen met mijn goede (en veel te vroeg overleden) vriend Luuk Dresen, bedacht en produceerde ik het programma Politieke Spelletjes. In het eerste seizoen spraken we af bordspelletjes te spelen met mensen op straat en ze ondertussen te bevragen over de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Vanaf het tweede seizoen kwamen daar ook politici bij en zonden we niet alleen uit op YouTube, maar ook dagelijks op AT5.

Marcel Bamberg vertelt in het Algemeen Dagblad over video's en zijn greenscreen.

Coronacrisis 
De content die ik nu maak kwam er overigens niet zo maar - daar was een coronacrisis voor nodig. Pas toen in 2019 al mijn serieuze opdrachten werden geannuleerd en ik met een lege agenda (en portemonnee) achterbleef, kocht ik van mijn laatste centen spullen om thuis video's mee te maken. Dat viel ook het AD op (daar werkte ik toen nog niet voor), dat me in 2021 kwam opzoeken en een stuk in de krant zette over hoe mijn video's viral waren gegaan.

Algemeen Dagblad, 7 september 2021

De eerste echte 'viral', vlak na de uitbraak van de coronacrisis

Leids Cabaret Festival 2019
Met mijn humor heb ik nog wel eens een gooi gedaan naar het grote publiek. Ik ben de helft van cabaretduo Bamberg & Smit. Een te gek avontuur, met Oscar Smit aan mijn zijde.

Ik herinner me vooral de woorden van regisseur Koos Terpstra.
"Dit is zo'n ongecoördineerde zooi, jullie weten absoluut niet wat je staat te doen. Ik vind het briljant - niets meer aan doen."
 
We bereikten de finalerondes. Daar stonden we, op 14 februari 2019, in uitverkochte Leidse Schouwburg. Winnen deden we niet, maar dat kan achteraf best eens een fout zijn geweest van de jury (de VAR bestond nog niet).

Meer weten?

AD/Utrecht NIeuwsblad, 25 januari 2019

Krantenartikel in AD/Utrechts Nieuwsblad over Bamberg & Smit, het cabaretduo van Marcel Bamberg en Oscar Smit.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat ik doe?

Leuk dat je erbij bent!

  • TikTok
  • alt.text.label.Instagram
  • Threads
  • alt.text.label.YouTube
  • LinkedIn
  • AD_Logo_2020.svg
bottom of page